Met Windows 10 wordt het roer drastisch omgegooid

Windows 10 heeft een grote transformatie ondergaan ten opzichte van zijn voorgangers Windows 7 en Windows 8.1. Onder de motorkap is er veel veranderd waardoor het besturingssysteem veel sneller opstart en minder hoge eisen aan de hardware stelt dan zijn voorgangers. Maar opvallender nog zijn de vernieuwingen in de werkomgeving: het menu Start met tegels (in plaats van snelkoppelingen), eenvoudige apps (in plaats van uitgebreide programma's), meerdere virtuele bureaubladen, aanraaktechnologie, de multifunctionele zoekfunctie de online synchronisatie van instellingen (met het Microsoft-account) en de verregaande integratie van OneDrive (voor online opslag van persoonlijke bestanden).

De nieuwe strategie: Windows 10 als gratis service

Velen reageerden verbaasd toen Microsoft bekendmaakte dat de upgrade naar Windows 10 gedurende één jaar gratis wordt aangeboden aan alle Windows 7-en Windows 8.1-gebruikers. Er ontstond een hardnekkig misverstand dat er na het eerste jaar alsnog voor betaald zou moeten worden maar dan in de vorm van een jaarlijks terugkerende servicefee. Niets is echter minder waar, Windows 10 blijft volgens Microsoft ook na 29 juli 2016 gewoon gratis (mits de upgrade naar Windows 10 voor deze datum heeft plaatsgevonden). Microsoft beschouwt Windows 10 nu als een service hetgeen betekent dat gedurende de levensduur van het apparaat Windows 10 up-to-date wordt gehouden en nieuwe functionaliteit zal worden toegevoegd (mits de hardware daar geschikt voor is). Nu sluit ik niet uit dat Microsoft ooit op deze beslissing terug zal komen, maar waarschijnlijk is dat niet. Er zit immers een strategie achter.

Zo verwacht Microsoft dat veel computers zullen worden voorzien van Office 365 voor Thuisgebruik. Dit Office-abonnement (bestaande uit Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher en Access) kost 10 euro per maand (99 euro per jaar) en mag op maximaal vijf computers (én vijf tablets én vijf telefoons) worden geïnstalleerd. Er kunnen maximaal vijf personen (Microsoft-accounts) gebruik maken van één abonnement, en elke persoon krijgt 1 TB opslag bij OneDrive. Op lange termijn is deze deal waarschijnlijk net zo lucratief als de relatief lage opbrengsten uit OEM-licenties (voor de Windows-systemen die door computerfabrikanten worden voorgeïnstalleerd). En dan wordt er ook nog verdiend aan de (via de Store van Microsoft) verkochte apps en de binnen gratis apps getoonde advertenties (bijvoorbeeld om bij spelletjes een level verder te kunnen komen). De Store is dus een platform waar zowel app-ontwikkelaars als Microsoft aan verdienen.

Vanwege de beperkte functionaliteit, de schermvullende weergave en het schaarse aanbod in de Windows Store waren de apps in Windows 8.1 niet bepaald een succes. In verhouding tot de verwachte opbrengsten kostte het app-ontwikkelaars te veel tijd om de populaire apps voor iOS (van Apple) en/of Android (van Google) om te zetten naar apps die geschikt zijn voor de Store van Windows. De recent ontwikkelde conversietool Universal Windows Platform (waarmee app-ontwikkelaars vrijwel alle voor iOS en/of Android ontwikkelde apps met slechts enkele aanpassingen kunnen omzetten naar voor Windows geschikte apps) moet de schaarste aan interessante apps oplossen. Als het lukt de populaire apps ook voor Windows 10 beschikbaar te maken, krijgen Apple en Google er alsnog een geduchte concurrent bij, en dan met name op de telefoonmarkt. Om app-ontwikkelaars extra te motiveren, is het streven van Microsoft dat binnen enkele jaren 1 miljard apparaten zijn voorzien van Windows 10. Het met veel tamtam gratis verstrekken van de upgrade naar Windows 10 past natuurlijk prachtig in die strategie!

U hoeft zich overigens geen zorgen te maken om op kosten gejaagd te worden: de vertrouwde bureaubladprogramma's die u onder Windows 7 en Windows 8.1 gebruikte, doen het óók onder Windows 10!

Windows 10: de look van Windows 8 en de feel van Windows 7

Met de Modern UI van Windows 8 (het schermvullende startscherm met de grote tegels en de schermvullende apps) maakte Microsoft een belangrijke stap om Windows ook voor tablets en mobiele telefoons geschikt te maken. De soberheid en eenvoud van deze nieuwe gebruikersinterface is handig voor aanraakschermen, maar gaat totaal voorbij aan het gebruikersgemak voor desktop- en laptopgebruikers. Veel desktop- en laptopgebruikers lieten Windows 8.1 automatisch doorstarten naar het bureaublad en installeerden een tooltje om het klassieke startmenu van Windows 7 terug te laten keren. In Windows 10 is dat niet meer nodig, het startmenu is namelijk teruggekeerd en er is een eenvoudige functie toegevoegd om te switchen tussen de desktopmodus (met bureaublad en startmenu) en de tabletmodus (met het schermvullende startvenster). De desktopmodus is geoptimaliseerd voor het navigeren met een muis, de tabletmodus voor aanraakschermen.

PROGRAMMA’S DIE NIET IN WINDOWS 10 ZITTEN

Windows Media Center (niet te verwarren met de Windows Media Player...) komt in Windows 10 niet meer terug. Dit geldt ook voor de populaire spelletjes Patience en Mijnenvegen! Voor de diehards onder u die echt niet zonder kunnen is het wellicht een opluchting te weten dat deze spellen zijn toegevoegd aan de (via de Windows Store te installeren) app Microsoft Solitair Collection, enig nadeel is wel dat u mogelijk lastig gevallen gaat worden met advertenties (in Amerika is dat reeds het geval).

 

Continuum voor mobiele apparaten

Onder de motorkap is er ook het nodige gebeurd: de Windows-versies voor alle apparaten zijn samengesmolten tot één nieuw besturingssysteem. De Windows 10-installatie voor mobiele apparaten is dus dezelfde Windows 10 die op een desktopcomputer wordt geïnstalleerd (vandaar dat er minder eisen aan de hardware worden gesteld en het besturingssysteem aanzienlijk sneller is geworden). Dit biedt voordelen: door een Windows 10-telefoon simpelweg te voorzien van een beeldscherm, toetsenbord en muis (al dan niet draadloos), transformeert deze in een volwaardige desktopcomputer (apps worden hierbij probleemloos opgeschaald naar de beschikbare ruimte op het beeldscherm). Het ene moment ben je op je telefoon druk bezig met eenvoudige apps om vervolgens in de desktopmodus met je favoriete bureaubladprogramma's aan de slag te gaan. De computer die voorheen onder het bureau stond zit voortaan in je broekzak. Hoe handig is dat?!! Met Continuum for Phones (zoals Microsoft deze technologie noemt) is softwarematig een belangrijke stap gezet, nu is het alleen nog wachten op mobiele telefoons die hier geschikt voor zijn. Menig telefoon heeft al een snelle processor en ruim 100 GB aan opslagcapaciteit, met het hedendaagse snelle mobiele internet is bandbreedte geen probleem meer, met de online opslagmogelijkheden van OneDrive worden bestanden als back-up in de cloud opgeslagen, de ingebouwde camera functioneert prima als scanner en documenten zijn draadloos met een netwerkprinter af te drukken. Het kan allemaal, lang zal het dus niet duren voordat het continuum gemeengoed is geworden...

Continuum for Phones (continuum voor mobiele apparaten)

Hoe zit het met uw privacy?

Bij de introductie van Windows 10 is er veel kritiek geweest over de manier waarop Windows 10 met privacygevoelige informatie om gaat. Windows 10 bevat namelijk een nieuwe, spraakgestuurde zoekfunctie die letterlijk luistert naar de naam 'Cortana'. Je kan deze slimme zoekassistent van alles vragen (bijvoorbeeld “Wat is het adres van Jantje?” of “Wat zijn de inloggegevens van DigiID?”) en vaak zal Cortana ook nog een nuttig antwoord geven. De antwoorden op deze vragen zijn gebaseerd op persoonlijke informatie die uit het gebruik van Windows worden achterhaald. Cortana kan hier alleen gebruik van maken wanneer deze privacygevoelige informatie online via het Microsoft-account worden opgeslagen. Volgens de laatste berichten wordt deze zoekassistent voorlopig nog niet in de Nederlandse versie geïntegreerd (vandaar dat hij ook niet in dit boek wordt behandeld), in de tussentijd wordt de informatie al wel alvast geïndexeerd. Is dit niet gewenst dan is het verstandig om tijdens de setup van het gebruikersaccount niet klakkeloos de express-instellingen te accepteren en achteraf de privacyinstellingen na te lopen. En als het online opslaan van gegevens sowieso ongewenst is dan kan ook altijd nog met een lokaal gebruikersaccount worden gewerkt!

 

 

 

 

 

 

 

opstarten vanaf de herstelstation of te wel de recovery disk/usb stick

ook Windows 10 heeft de optie om een herstelstation aan te maken ..
deze herstelstation of te wel recovery stick / disk laat je toe om bepaalde opties te gebruiken ...
dit vooral indien er problemen vast gesteld worden op het systeem ...
grotendeels zal Windows zelf aangeven indien er iets mis is en dit dan ook trachten te herstellen..
indien de optie foutopsporing ingeschakeld is .

om deze herstelstation zelf aan te maken ....
klik je op de Windows toets + X en open je het configuratiescherm
klik in het configuratiescherm verder op herstel en klik daar dan op " herstelstation aanmaken "
zet het vinkje uit om ook je systeembestanden mee te nemen en klik op volgende ..
zorg dat er een lege usb stick aangesloten is van minimum 1gb
**de herstelstation zonder systeembestanden voor een 64 bit besturingssysteem is dan ook maar 352Mb groot deze van een 32 bit besturingssysteem is kleiner , deze is maar 287Mb groot.

de opties die je vanaf hier kunt opstarten zijn ..
- door starten naar het besturingssysteem zelf.
-de probleem oplosser
-de pc afsluiten ..


neem je de probleem oplosser dan zie 2 opties ...
deze zijn ...
- de pc opnieuw instellen ..
-de geavanceerde opties

**klik je verder op de pc opnieuw instellen dan dien je ook het installatie medium te plaatsen hierbij bedoeld men de Windows 10 dvd /usb stick (er dient geen code te worden ingegeven )
**ook krijg je hier de mogelijkheid om of je persoonlijke bestanden te behouden of om deze dus niet te behouden ..
*klik je hier om deze niet te behouden dan duurt het vernieuwen van de pc aanzienlijk langer !

kies je voor de geavanceerde opties dan verkrijg je 5 mogelijke opties
deze zijn ..
-systeemherstel en dit vanaf een herstelpunt opgeslagen op je systeem ( er dienen dan ook herstelpunten aangemaakt te zijn !)
herstellen vanaf een installatiekopie opgeslagen op een externe schijf ( kies je voor deze optie dan dient men deze externe schijf ook aangesloten te hebben !)
-opstartherstel ( hiermee kan men problemen oplossen die dus het gewoon opstarten verhinderen !)
-de opdrachtprompt ( indien geen van de overige opties werken dan kun je deze optie nog gebruiken om je systeem te herstellen via Dism.exe )
-terug gaan naar de vorige versie ....( deze optie blijft denkelijk maar 1 maand aanwezig na een upgrade !)

 

 

 

 

Hoe Windows.old verwijderen in Windows 10

Ga naar zoeken en typ schijfruimte vrijmaken

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Naam:  2015-08-05_22-36-32.gif
Bekeken: 17
Grootte:  17.3 KB
ID: 14952

Dan krijg je dit

Naam: 2015-08-05_22-38-00.gif
Bekeken: 298
Grootte: 17.4 KB

Neem nu Systeembestanden opschonen en vink aan wat je wil verwijderen.

Naam: 2015-08-05_22-35-26.gif
Bekeken: 285
Grootte: 13.4 KB

Als je wil verder gaan krijg je dit

Naam: 2015-08-05_22-47-08.gif
Bekeken: 286
Grootte: 5.3 KB